Milkmade – FAQ

Veel gestelde vragen

Waarom dit project?
Het (thuis) voeden van een pasgeboren baby is redelijk geaccepteerd, maar wie lang(er) borstvoeding geeft, of in het openbaar voedt, krijgt soms opmerkingen, vragen of verwonderde blikken. Met dit project wil ik borstvoeding in beeld brengen zoals veel voedende moeders dat ervaren: natuurlijk en gewoon. Met veel leuke kanten, en soms ook momenten dat je kind eindeloos afgeleid is, tandjes krijgt, je zelf aan het multitasken bent, moe bent, etc. Mijn project bestaat uit twee series portretten: eentje van moeders die voeden in het openbaar, ongeacht de leeftijd van het kind. Dit om te laten zien dat je overal (discreet) kunt voeden. De tweede serie portretten is van moeders die hun kind van twee jaar of ouder borstvoeding geven, al dan niet samen met een jonger broertje of zusje. Dit kan thuis zijn, of op locatie. Deze serie laat zien dat borstvoeding voor oudere kinderen ook normaal is.
Kan ik meedoen aan dit project?
Als jij je kind(eren) borstvoeding geeft, kan je meedoen. Er zijn geen voorwaarden voor leeftijd, kledingmaat etc. Veel voedende moeders helpen graag mee borstvoeding te normaliseren. Voor de serie portretten van voeden in het openbaar maakt het ook niet uit als je je kindje nog niet zo lang voedt. Lees vooraf even goed de veelgestelde vragen door. Staat jouw vraag er niet bij, dan kan je altijd contact opnemen.
Hoe meld ik me aan?
Dat gaat het makkelijkst via deze pagina. Mailen of bellen (06-45 090 287) kan ook.
Wat versta je onder 'lang' voeden?
Het voeden van een kind van twee jaar of ouder, al dan niet in combinatie met een jonger broertje of zusje. De portretten in deze serie worden ofwel thuis, ofwel op locatie gemaakt. Doel is het normaliseren van borstvoeding aan iets oudere kinderen. Denk aan een slokje voor het slapen gaan, een slokje tussendoor bij het spelen, terwijl je de was weg vouwt, aan tafel, op de bank, bij een zere knie, etc.
Wat versta je onder 'openbaar' voeden?
Iedere locatie die niet overduidelijk thuis op de bank of in bed is. Dus: in een horecagelegenheid, op het strand, op het schoolplein, in het zwembad, in de supermarkt, in de kerk, in een museum, in de trein/bus/metro, bij het consultatiebureau, op het station, in een pashokje, bij de tandarts, in de auto, tijdens de picknick, in de dierentuin, op een verjaardag, bij een moedercafé, voor/tijdens/na het sporten (van jezelf of kind), op je werk, op de crèche, in de speeltuin, in een winkel, tijdens een optocht, bij een concert… enz. enz. Kom vooral ook zelf met suggesties!
Wat gebeurt er met de foto's?
Na afloop van de fotoshoot maak ik een selectie, die ik -licht- bewerk. Denk hierbij aan contrast, kleur en uitsnede. Deze foto’s krijg je zelf ook. Ik gebruik de foto’s voor mijn afstudeerproject en in mijn portfolio. Dat bestaat uit geprinte foto’s, en ook uit een deel dat online staat, bv op mijn website of gerelateerde sociale media. De foto’s worden altijd in context geplaatst, dwz dat het duidelijk is dat jouw foto deel uitmaakt van dit project, en wat het overkoepelende doel is. Net voor mijn afstuderen maak ik de definitieve selectie foto’s voor mijn eindexamenexpositie. Het kan zijn dat niet alle foto’s tentoongesteld worden. Copyright van de foto’s blijft bij mij. Dat houdt in dat mijn naam bij de foto’s komt en dat ik bepaal op welke manier, en in welke hoedanigheid de foto’s gebruikt worden. Natuurlijk staat het je vrij jouw foto’s voor privé-doeleinden te gebruiken, inclusief het plaatsen op je eigen sociale media. Het is niet mogelijk naderhand foto’s te herroepen. Deze afspraken staan ook in de overeenkomst die we beide voorafgaand aan de fotoshoot ondertekenen.
Komt mijn foto op internet?
Dat is goed mogelijk. Ik neem de foto’s op in mijn portfolio, dat ook online staat. Het doel van dit project is het normaliseren van borstvoeding onder een breed publiek. Dat kan alleen wanneer de foto’s openbaar worden.
Krijg ik de foto's te zien?
Uiteraard. Na afloop van de fotoshoot maak ik een selectie. Deze foto’s bewerk ik. Ik stuur je de digitale bestanden, die je mag gebruiken voor privé-doeleinden. Ook mag je ze op je eigen sociale media zetten (fijn als je mijn naam noemt!). Het enige waar ik vooraf overleg over wil hebben, is wanneer je van plan bent om de foto’s commercieel te gaan gebruiken. Het is niet mogelijk naderhand foto’s te herroepen.
Waar wordt mijn foto genomen?
Dat bepalen we in overleg. De fotoseries zijn zo divers mogelijk qua locatie binnen- en buitenshuis. Dus niet enkel foto’s in het park, bij de kinderboerderij of op de bank. Ik vind het belangrijk dat jij je er op je gemak voelt, en sta open voor suggesties!
Wat moet ik aan?
Wat je normaal ook aan hebt. De foto’s benadrukken het normale van borstvoeding. Je hoeft dus niet op sjiek, of eerst nog naar de kapper. Een spijkerbroek en (voedings)shirtje is prima. Wel is het de bedoeling dat duidelijk te zien is dat er borstvoeding gegeven wordt. Een doek, schort of grote sjaal over je kind is daarom niet handig.
Wat als mijn kind niet wil drinken?
Dat gebeurt nu eenmaal, niets aan te doen. Je kan een kind niet dwingen om te drinken. Ook zonder dat je kind daadwerkelijk drinkt is het mogelijk om foto’s te maken. Ik neem altijd ruim de tijd voor een portret, zodat jij en je kind kunnen wennen aan mijn aanwezigheid.
Hoe lang duurt een fotoshoot?
Reken op ongeveer één tot twee uur, afhankelijk van de locatie, humeur/dorst van je kind en onvoorziene omstandigheden.
Moet ik dan een uur poseren en in de lens kijken?
Nee, liever niet zelfs. Ik maak documentaire portretten, dwz dat ik vastleg wat er gebeurt. Je hoeft dus zeker niet ‘stijf’ te poseren.
Worden de foto's overal in Nederland genomen?
Dat wordt helaas logistiek wat lastig. Ik houd maximaal een uur reistijd vanuit Gouda aan, dus grofweg de randstad. Woon je verder weg, dan kunnen we altijd halverwege afspreken en de foto op locatie in bv Utrecht of Rotterdam maken.
Wanneer worden de foto's genomen?
Datum en tijd spreken we in overleg af. Mijn afstuderen is vermoedelijk in december 2015, wat betekent dat ik tot ongeveer november door zal fotograferen voor dit project.
Ik heb geen opvang voor mijn andere kind(eren).
Dan neem je ze toch gewoon mee? Of ze zijn erbij wanneer het portret bij jou thuis genomen wordt. Geen enkel probleem.
Zijn er kosten aan verbonden?
Nee. Aan de fotoshoot en de foto’s die ik je toestuur zijn geen kosten verbonden. Evt reiskosten zijn voor eigen rekening. Het is niet mogelijk om (later) aanspraak te maken op (financiële) compensatie.
Ik wil niet dat mijn kind herkenbaar in beeld komt.
Het is goed hier vooraf duidelijke afspraken over te maken. Het is bv mogelijk om je kind enkel op de rug te fotograferen, of er op een andere manier voor te zorgen dat het gezicht niet duidelijk in beeld is. Het is niet mogelijk om achteraf gezichten onherkenbaar te maken of om foto’s te herroepen.
Zijn mijn borsten te zien?
Niet als je dat niet wilt. Met een extra (voedings)shirtje kan je heel discreet voeden, en het hoofd van je kind bedekt doorgaans ook een hoop. WIl je beslist geen borst of tepel in beeld, geef dit dan vooraf aan. Ik ga ervan uit dat je je comfortabel voelt met wat je laat zien tijdens het voeden, hoe veel of weinig dat ook is.
Voed je zelf?
Ja. Met -doorgaans- veel plezier geef ik mijn zoontje (oktober ’14) de borst. Ik ontmoet regelmatig andere moeders tijdens bijeenkomsten van LLL of het Mama Café netwerk.
Mijn vraag staat er niet bij.
Stuur me een mailtje of bel: 06-45 090 287.